Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V REDU Več o piškotkih...

 Notranjski forum

26. november 2013, Kulturni dom Cerknica   


Forum na kratko:
Program Notranjskega foruma
• Video: Primeri dobre prakse

Samo ideje niso dovolj, treba jih je razvijati
Teja Grapulin


Mala podjetja lahko uspejo, če znajo in želijo zagrabiti priložnosti ter vedo, kaj želijo prodajati in komu.

Za uspeh so ključne kompleksne ideje in elektronika danes nima meja, je svoj pogled na pot do uspeha podjetja pojasnil Igor Gornik iz podjetja Elgoline, ki je med dobavitelji hadronskega trkalnika v švicarskem Cernu. Na Notranjskem forumu časnika Finance v Cerknici so podjetniki in župani govorili o tem, kako pospeševati razvoj malih podjetij in mobilnost zaposlenih.

 


          Župan Idrije Bojan Sever, župan Logatca Berto Menard in
              župan Cerknice Marko Rupar so ugotavljali, kako
              izboljšati kakovost življenja prebivalcev v občinah.

 

Treba je zgrabiti priložnost

Podjetje Dynacast Lož posle z multinacionalkami laže pridobi, ker je v ozadju pomembno ime, je dejal direktor podjetja Mihael Brenčič. »A brez lastnega dokazovanja ne bi daleč prišli.« Podjetje Oblak commerce je nadvse uspešno na črnogorskem trgu, njihove betonske kritine pokrivajo marsikatero tamkajšnjo streho. Kot je povedal lastnik podjetja Bogdan Oblak, se je vstop na črnogorski trg zgodil po naključju. Med dopustom je namreč opazil, da veliko gradijo. In tako se je začelo.

 

     Ob robu Notranjskega foruma so zamisli razvijali Igor Gornik iz
       podjetja Elgoline, France Arhar iz Združenja bank Slovenije ter
                     Jošt Rupnik iz podjetja Ydria Motors.

 

Na podeželju se ljudje bolj znajdejo

Ljudje na podeželju se s krizo drugače spopadajo in niso vrgli puške v koruzo, je dejal župan Cerknice Marko Rupar. »Mogoče je to tudi cerkniška trma.« Krizo je na podeželju sicer čutiti, a je manj izražena, ljudje so bolj iznajdljivi in niso tako občutljivi. Ne pričakujejo, da bo zanje vse naredila država oziroma občina, je še menil Rupar.»Občine ne bodo tekmovale med sabo za prebivalce,« je povedal župan Logatca Berto Menard. Logatec spodbuja nataliteto, je dejal, v zadnjih letih se je število prebivalcev občine tudi zaradi priseljevanja precej povečalo.


 Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen
   je v pogovoru z novinarjem Financ Borutom Hočevarjem svetovala
                             slovenskim podjetnikom.


A lani so se morali spopasti z zaprtjem podjetja Kli.Idrija je uspešno prestala krizo ob zaprtju rudnika, je povedal župan Idrije Bojan Sever. Znanje so namreč prenesli na industrijo. »Jasno pa nam je, da industrija ne bo prinašala novih delovnih mest, ravno nasprotno. Zato moramo razviti storitvene dejavnosti, s katerimi bomo pridobili okoli 200 delovnih mest.«

 

Prek sejmov na nemški trg

Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je notranjskim podjetnikom svetovala, da se za uspešen nastop na nemškem trgu predstavljajo na sejmih. O izzivih zaposlovanja v manjšem kraju pa je govoril direktor podjetja Ydria Motors Jošt Rupnik. 

 

 

 

Spoštovani,

leto 2013 prinaša zahtevne gospodarske razmere, a hkrati odpira priložnosti za krepitev podjetniške kulture in iskanje rešitev za varnejšo prihodnost. Tudi preko različnih forumov ponuja možnosti za razmislek o spodbujanju gospodarske rasti, načinih za večjo povezanost med lokalnim okoljem in podjetji ter dvigu kakovosti življenja. V Zavarovalnici Triglav se zavedamo pomena lokalnega razvoja, zato smo tudi letos pokrovitelj regionalnih forumov. Da je mogoče dosegati dobre rezultate tudi v turbulentnih časih, dokazujemo v Skupini Triglav. Z uveljavljanjem primarne strateške usmeritve - maksimiranjem dobičkonosnosti poslovanja - in osredotočenostjo na osnovno dejavnost smo uspeli ublažiti makroekonomske razmere in njihove vplive na poslovanje. Zadržali smo visoko raven finančne stabilnosti in dobičkonosnosti. Verjamemo, da je mogoče s premišljenim, predanim in trdim delom uspeti, spodbuditi razvoj poslovanja in dosegati boljše pogoje za živjenje in delo.

                   Zavarovalnica Triglav

             
 

PA logo ©2011 Časnik Finance, d. o. o. Poslovna akademija Finance | POSLOVNA AKADEMIJA | FINANCE